Käytöshäiriöitä, riski kognitiivisille toiminnoille ja tie kohti masennusta – pienikin univaje vaikuttaa terveyteen

Käytöshäiriöitä, riski kognitiivisille toiminnoille ja tie kohti masennusta – pienikin univaje vaikuttaa terveyteen

“Voisiko uni olla niin hyödyllistä – fysiologisesti eduksi koko olemuksellemme – että oikea kysymys onkin, miksi elämä lainkaan halusi päästä hereille. Kun ajatellaan, miten biologisesti vahingollista valvominen voi monestikin olla, valvetila on arvoitus, eikä suinkaan uni.” – Neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker, Kalifornian yliopisto

Uni kuuluu terveysteoissa suoraan ravitsemuksen ja liikunnan rinnalle. Itse asiassa ihminen säilyy hengissä sohvalla makoille sipsin ja oluen voimin huomattavasti pidempään kuin ilman unta.

Jo verrattain pieni univaje vaikuttaa lukuisiin fysiologisiin ja kognitiivisiin toimintoihin, kuten

  • Aineenvaihduntaan
  • Hormonitoimintaan
  • Mielenterveyteen
  • Käytökseen ja tunneilmaisuun
  • Neurologisiin toimintoihin
  • Kognitioon ja oppimiseen
  • Sydämeen ja verisuoniin
  • Hengitysteiden terveyteen
  • Näläntunteeseen
  • Kasvuun
  • Palautumiseen
  • Muistiin
  • Tulehdustiloihin
  • Stressin kokemiseen
  • Luovuuteen
  • Diabeteksen puhkeamiseen
  • jne.

Me kaikki kärsimme toisinaan univajeesta ja satunnaiset uniongelmat ovat normaaleja kaikissa ikäryhmissä. Pieni univaje paikataan päiväunilla tai aikaistamalla seuraavaa nukkumaanmenoa. Tätä mekanismia kutsutaan korvausuneksi. Varsinaisesta univajeesta puhutaan yleensä kun tilanne on kestänyt vähintään 2-3 päivää ja korvausunen mekanismit eivät ole päässeet käynnistymään. Useissa tutkimuksissa on todettu, ettei univelkoja pysty kuittaamaan viikonlopun pidemmillä unilla, eli viisi univelkaista päivää vaatisivat jo huomattavasti enemmän korvausunta kuin mitä viikonlopun aikana ehtii nukkumaan.

Kontrolloituja univajetutkimuksia tehdään luonnollisesti vain aikuisilla, mutta myös lasten ja nuorten unta on viime vuosina tutkittu erikseen – etenkin osana lasten lihavuus- ja mielenterveystutkimuksia. On esimerkiksi arvioitu, että jopa 50% amerikkalaisista lapsista kärsii pitkäaikaisesta univajeesta ja nukkumisen ongelmista. Suomessa nukkumisongelmia on 22-40 % alle 2-vuotiaista lapsista (Duodecim, 2022;138(9):778-84). Lapsen uni poikkeaa rakenteeltaan aikuisen unesta ja yöheräämiset eivät lapsilla aina ole merkki hoitoa vaativasta unihäiriöstä, mutta esimerkiksi HUSin lastenpsykiatrian ylilääkäri dosentti E. Juulia Paavolainen, THL ja MML kehottavat puuttumaan keskiarvosta poikkeaviin nukahtamisviiveisiin tai yöheräämisiin unenhuollollisilla toimilla.

 

Mistä tietää, saako lapsi tarpeeksi unta?

Valtaosa vanhemmista tunnistaa “väsyitkun”. Ihanteellista olisi, jos lapsen unen tarvetta olisi mahdollista ennakoida niin, ettei yleisiä liiallisen väsymyksen oireita esiintyisi päivittäin. Unen tarve kuitenkin vaihtelee, joten ei ole mikään hälytysmerkki, jos lapsi on toisinaan pahantuulinen ja väsyitkuinen. Allaoleva taulukko antaa suuntaa 3-24kk ikäisten vauvojen ja taaperoiden tavanomaisesta nukahtamisviiveestä, yöheräilyjen määrästä ja yöllisestä valvomisesta minuutteina (Duodecim, 2022;138(9):778-84). Jos oman lapsen lukemat poikkeavat pidemmällä aikavälillä keskimääräisestä tuonne 75. ja 90. persentiilin suuntaan, voisi olla tarkoituksenmukaista sulkea alkuun somaattisten sairauksien mahdollisuus. “Yleisimmät lasten primaariset unihäiriöt ovat vuorokausirytmin häiriöt ja lapsuusiän behavioraalinen unettomuus.”, muistuttavat lastenpsykiatrian erikoislääkäri dos. E. Juulia Paavonen ja lastenneurologian erikoislääkäri dos. Outi Saarenpää-Heikkilä Duodecimin artikkelissaan Pikkulasten normaali unen kehitys ja siihen vaikuttavat tekijät.

Pikkulasten normaali unen kehitys ja siihen vaikuttavat tekijät; Duodecim 2022;138(9):778-84
Pikkulasten normaali unen kehitys ja siihen vaikuttavat tekijät; Duodecim 2022;138(9):778-84

Korvausunen periaatteet näyttävät toimivan lapsilla kuten aikuisillakin; seuraavilla unilla voi paikata edellisiä, huonompia unia. Rikkonaisten unien jälkeen lapsi saattaa tarvita aikaisemmat tai pidemmät päiväunet ja nämä tulisi pyrkiä mahdollistamaan, jotta univelka tulee kuitatuksi! On kuitenkin hyvä muistaa, että satunnaiset heikommat yö- ja päiväunet kuuluvat myös lapsuuteen ja yhdet huonot yöunet eivät saa peruuttamatonta vahinkoa aikaiseksi.

 

Unen vaikutukset oppimiseen ja tunnesäätelyyn

Eniten on tutkittu unen vaikutuksia aivoihin, erityisesti muistiin ja oppimiseen. Aivot prosessoivat unen aikana uutta tietoa, vahvistavat aivohermosolujen välisiä yhteyksiä ja karsivat turhia yhteyksiä pois. Aivot kuitenkin pääasiassa kasvavat ja muovautuvat lapsuudessa; vastasyntyneellä on 50 triljoonaa synapsia, mutta vuoden iässä luku on jo 1000 triljoonaa. Vauvaiässä ja lapsuudessa tapahtunut aivojen muovaantuminen luo pohjan muun muassa myöhemmän iän psyykkisille ja kognitiivisille mahdollisuuksille. Riittävästi unta saaneet pikkulapset pärjäsivät esikoulussa paremmin (akateemisesti ja sosiaalisesti) ja elivät vanhempien arvion mukaan positiivisesti virittynyttä perhe-elämää. Hyvin nukkuvilla lapsilla on havaittu myös parempia tunnesäätelytaitoja kuin heikommin nukkuvilla ikätovereilla. Levolliset ja tarpeeksi pitkät unet lapsuudessa on yhdistetty muun muassa kohentuneeseen kärsivällisyyteen, hyväntuulisuuteen, resilienssiin ja parempaan impulssikontrolliin. Lapsuudessa opitut tunnesäätelytaidot kantavat hedelmää läpi koko elämän – nämä tunnesäätelystä vastaavat synapsit ehtivät vahvistumaan lapsuudessa niin, etteivät ne ihan vähästä katkea!

Hyvät kognitiiviset kyvyt ja tunnesäätelytaidot ovat uskomaton voimavara ja mahdollistavat myöhemmin elämässä kaikkea antoisista ihmissuhteista aina mielenkiintoisiin opiskelumahdollisuuksiin. Harvalla muulla asialla on yhtä kauaskantoisia vaikutuksia loppuelämää ajatellen, kuin riittävällä ja hyvälaatuisella unella.

 

Lapsen unen vaikutus koko perheen hyvinvointiin

Lapsen unen ja koko perheen hyvinvoinnin suhde on monisyinen. Hyvin nukkuvien lasten äidit kärsivät muita äitejä vähemmän masennusoireista ja nauttivat enemmän vanhemmuudesta verrattuna levottomasti nukkuvien lasten äiteihin. Toisaalta taas erityisen hyvinvoivien äitien lapset näyttävät nukkuvan muita lapsia paremmin! Hyvin nukkuvien lasten perheissä vanhempien parisuhde voi paremmin ja perhe-elämä kokonaisuudessaan koettiin mielekkäämpänä. Lapselle on ihana kokemus olla vanhemmilleen ilon ja voimavarojen lähde!

Lapsen uniongelmiin apua hakevia vanhempia saatetaan toisinaan paheksua. “Ei vauva yöheräilystä kärsi! Taidat itse olla vain mukavuudenhaluinen…” ja “Luulitko, että vanhempana muka saisi nukkua? Itsehän en ole nukkunut neljääntoista vuoteen…” ja “Kannattiko hankkia lapsia, jos ei jaksa edes valvoa…” ovat vain pieni koonti kommenteista, joita uniohjaukseen hakeutuvat perheet saavat toisinaan kuulla. Hyvien unien kivijalka valetaan kuitenkin jo varhaislapsuudessa ja myöhemmät unitottumukset rakentuvat tuon kivijalan päälle. Heikoilla unilla on niin kauaskantoisia ja laajoja vaikutuksia lapsen elämään, että unitapojen edistäminen on osa hyvää vanhemmuutta siinä missä terveellisten ruokailutottumusten opettaminen ja liikunnan pariin kannustaminen. Osa vaikutuksista on suoria ja osa epäsuoria, mutta vanhempi ei enää missään nimessä ole paras ja tervein mahdollinen vanhempi lapselleen viikkojen valvomisen jälkeen. Auttamalla lasta nukkumaan levollisesti, auttaa vanhempi ensisijaisesti lasta, mutta myös itseään ja koko perhettä, mikä taas puolestaan vaikuttaa lapseen positiivisesti. Oikea hyvän kehä, varsinainen win-win-win-tilanne.

 

Lähteet ja lisälukemista

  • Paavonen, E. J., & Saarenpää-Heikkilä, O. (2022). Pikkulasten normaali unen kehitys ja siihen vaikuttavat tekijät. Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/duo16813
  • THL, Lasten unihäiriöt; https://thl.fi/aiheet/lapset-nuoret-ja-perheet/hyvinvointi-ja-terveys/lapsen-uni/lasten-unihairiot
  • MML, Yöhulinoista hyvään uneen; https://www.mll.fi/lapsemme-lehti/yohulinoista-hyvaan-uneen/
  • Lollies, F., Schnatschmidt, M., Bihlmeier, I., Genuneit, J., In-Albnon, T., Holtmann, M., … & Schlarb, A. A. (2022). Associations of sleep and emotion regulation processes in childhood and adolescence-a systematic review, report of methodological challenges and future directions. Sleep Science, 15(4), 490.
  • Dennis, C. L., & Ross, L. (2005). Relationships among infant sleep patterns, maternal fatigue, and development of depressive symptomatology. Birth, 32(3), 187-193.
  • Motomura, Y., Kitamura, S., Oba, K., Terasawa, Y., Enomoto, M., Katayose, Y., … & Mishima, K. (2013). Sleep debt elicits negative emotional reaction through diminished amygdala-anterior cingulate functional connectivity. PloS one, 8(2), e56578.
  • Chorney, D. B., Detweiler, M. F., Morris, T. L., & Kuhn, B. R. (2008). The interplay of sleep disturbance, anxiety, and depression in children. Journal of pediatric psychology, 33(4), 339-348.
  • Kopasz, M., Loessl, B., Hornyak, M., Riemann, D., Nissen, C., Piosczyk, H., & Voderholzer, U. (2010). Sleep and memory in healthy children and adolescents–a critical review. Sleep medicine reviews, 14(3), 167-177.
  • Schlarb, A. A., Sopp, R., Ambiel, D., & Grünwald, J. (2014). Chronotype-related differences in childhood and adolescent aggression and antisocial behavior–A review of the literature. Chronobiology international, 31(1), 1-16.
  • Slomian, J., Honvo, G., Emonts, P., Reginster, J. Y., & Bruyère, O. (2019). Consequences of maternal postpartum depression: A systematic review of maternal and infant outcomes. Women’s Health, 15, 1745506519844044.
  • Stewart, R. C. (2007). Maternal depression and infant growth–a review of recent evidence. Maternal & child nutrition, 3(2), 94-107.
  • Williamson, A. A., Meltzer, L. J., & Fiks, A. G. (2020). A stimulus package to address the pediatric sleep debt crisis in the United States. JAMA pediatrics, 174(2), 115-116.
  • Paavonen EJ, Saarenpää-Heikkilä O, Morales-Munoz I, ym. Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts. Sleep Med 2020;69:145-54.
  • Galland BC, Taylor BJ, Elder DE, ym. Normal sleep patterns in infants and children: a systematic review. Sleep Med Rev 2012; 16:213-22.
  • Morales-Muñoz I, Lemola S, Saarenpää-Heikkilä O, ym. Parent-reported early sleep problems and internalising, externalising and dysregulation symptoms in toddlers. BMJ Paediatr Open, julkaistu verkossa 10.3.2020. DOI:10.1136/bmjpo-2019-000622.
  • Mishra, A., Pandey, R. K., Minz, A., & Arora, V. (2017). Sleeping habits among school children and their effects on sleep pattern. Journal of caring sciences, 6(4), 315.
  • Newton AT, Honaker SM, Reid GJ. Risk and protective factors and processes for behavioral sleep problems among preschool and early school-aged children: a systematic review. Sleep Med Rev 2020;52:101303.
  • Okajima, I., Komada, Y., Ito, W., & Inoue, Y. (2021). Sleep debt and social jetlag associated with sleepiness, mood, and work performance among workers in Japan. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(6), 2908.
  • Moturi S, Avis K. Assessment and treatment of common pediatric sleep disorders. Psychiatry 2010;7:24-37.
  • Allen SL, Howlett MD, Coulombe JA, ym. ABCs of SLEEPING: a review of the evidence behind pediatric sleep practice recommendations. Sleep Med Rev 2016; 29:1-14.
  • Meltzer L. Clinical management of behavioral insomnia of childhood: treatment of bedtime problems and night wakings in young children. Behav Sleep Med 2010; 8:172-89.
  • Hiscock H, Wake M. Infant sleep problems and postnatal depression: a community-based study. Pediatrics 2001;107:1317-22.
  • Dickinson, D. L., Wolkow, A. P., Rajaratnam, S. M., & Drummond, S. P. (2018). Personal sleep debt and daytime sleepiness mediate the relationship between sleep and mental health outcomes in young adults. Depression and anxiety, 35(8), 775-783.
  • Morales-Muñoz I, Nolvi S, Virta M, ym. The longitudinal associations between temperament and sleep during the first year of life. Infant Behav Dev 2020;61:101485.
  • Smaldone, A., Honig, J. C., & Byrne, M. W. (2007). Sleepless in America: inadequate sleep and relationships to health and well-being of our nation’s children. Pediatrics, 119(Supplement_1), S29-S37.
  • Gossé, L. K., Wiesemann, F., Elwell, C. E., & Jones, E. J. H. (2022). Habitual night waking associates with dynamics of waking cortical theta power in infancy. Developmental Psychobiology, 64, e22344.
  • Mishra, A., Pandey, R. K., Minz, A., & Arora, V. (2017). Sleeping habits among school children and their effects on sleep pattern. Journal of caring sciences, 6(4), 315.
  • Motomura, Y., Kitamura, S., Oba, K., Terasawa, Y., Enomoto, M., Katayose, Y., Hida, A., Moriguchi, Y., Higuchi, S., & Mishima, K. Sleep Debt Elicits Negative Emotional Reaction through Diminished Amygdala-Anterior Cingulate Functional Connectivity. PLOS ONE, 8(2), e56578. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0056578
  • Dinges, D. F., Pack, F., Williams, K., Gillen, K. A., Powell, J. W., Ott, G. E., … & Pack, A. I. (1997). Cumulative sleepiness, mood disturbance, and psychomotor vigilance performance decrements during a week of sleep restricted to 4–5 hours per night. Sleep, 20(4), 267-277.

Voisit kiinnostua näistä..

Kommentoi