Imetysohjaus

Uneksija-tiimin jäsenet tarjoavat imetysohjausta

Sanna – Raisio, Rusko, Masku, Nousiainen, Mynämäki, Naantali, Turku

Elina – Helsinki (kantakaupunki + Lauttasaari) + verkko

Varaa aika imetysohjaukseen suoraan tiimiläisen nimeä klikkaamalla. 

 

Uneksija Imetysohjaus

Imetys voi olla ensi-imetyksestä lähtien sujuvaa ja ongelmatonta tai sitten se voi olla hyvinkin haasteellista. Kuten kaikilla nisäkäslajeilla, on äidinmaito täydellistä ravintoa vauvoillemme – äidinmaito imeytyy hyvin, on aina sopivan lämpöistä ja sisältää kaikki vauvan tarvitsemat ravinteet, lukuunottamatta D-vitamiinia. Äidinmaito riittää turvaamaan vauvan koko ravinnontarpeen aina noin puolen vuoden ikään asti ja on ravitsemukselliseste merkittävä osa vauvan ”ruokaympyrää” vielä hyvän matkaa taaperoiässäkin. Imetysmatkan varrelle mahtuu usein monenlaista vaihetta hampaiden tulosta, maailman avartumiseen, rintaraivareihin ja lakkoiluun. Vanhemmalla voi olla hyvin erilaisia imetyskokemuksia eri lasten kanssa, vaikka mitään erityisen poikkeuksellista tai merkittävää ei tapahtuisikaan! Kaikki tavat imettää ovat ihan yhtä ”oikein”, kunhan imetystyökalut tukevat juuri teidän perheenne hyvinvointa.

 

Onnistuneen imetyksen kulmakiviä ovat hyvä imuote ja mukavat imetysasennot. Puutteellinen imuote johtaa helposti rintojen kipeytymiseen, vauvan heikkoon painonnousuun, maidon tulon hiipumiseen, rintatulehduksiin, haavaumiin nänneissä yms. Imetysohjauksessa tutkitaan vauvan imuote ja tarvittaessa vauvan suun ja kielen motoriikka. Imetysohjaajat osaavat ohjeistaa vauvan suujumpassa ja kehon rentoutuksessa. Vauvan kärsiessä vaikeista lihasjumeista, saattaa hieronta olla avuksi. Imetysohjaaja opastaa toimivien imetysasentojen löytämisessä ja kannustaa kokeilemaan myös ”imetyskuvastotsta” poikkeavia otteita – pääasia on taata imetyshetkien vaivattomuus!

 

Uneksijan imetysohjaajat suosittelevat valmistautumaan imetykseen jo raskausaikana. Jos taustalla on aikaisempi, omasta mielestä epäonnistunut imetyskokemus, eli imetyspettymys, on hyvä käydä kokemus läpi ennen uuden taipaleen. Raskausajan imetysohjauksessa perehdytään imetyksen tukemiseen, ensi-imetykseen ja pohdistaan ratkaisuja ensipäivien mahdollisiin imetyshaasteisiin.

 

Myös hyvin sujuva imetys saattaa nostaa vaikeita tunteita pintaan. Joskus ahdistavia tunteita tai ajatuksia saattaa ilmetä heti imetyksen alussa tai esimerkiksi tandemimetyksen aikana. Imetysohjaajat ymmärtävät imetyksen ”tunnepuolta” ja osaavat tukea vaikeiden imetyskokemusten keskellä.

 

Jokainen pisara on arvokas

Usein puhutaan pelkästään täysimetyksestä (täysimetys = vauva ei saa muuta ruokaa kuin äidinmaitoa, sekä tarvitsemansa lääkkeet ja vitamiinit). Lukemattomat eri syyt saattavat johtaa täysimetyksen ennenaikaiseen päättymiseen. Aina ei muisteta, että täysimetyksen ja korvikeruokinnan väliin mahtuu myös osittaisimetys eri muotoineen – vauva hyötyy jokaisesta äidinmaidon tipasta, eli jos korvikkeen rinnalla on mahdollista tarjota myös äidinmaitoa osittainimetyksellä, kannattaa tätä mahdollisuutta ehdottomasti hyödyntää.

 

Osittaisimetys on kuitenkin oma taiteenlajinsa, johon kannattaa pyytää imetysohjaajan apua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Uneksijan Teija on myös pulloruokinnan ammattilainen ja osaa auttaa tässä. Osittaisimetys saattaa aiheuttaa vauvassa ihmetystä (nänni vs tuttipullo) ja vauvan on opeteltava kaksi hyvin erilaista imuotetta. Tämän lisäksi maidontuotannon tasapainotus rintatulehdusten ja tukosten välttämiseksi on syytä suunnitella huolella ja maidontuotantoa saatetaan toisinaan päätyä ylläpitämään mm lypsämällä ja pumppaamalla.

 

Myös osittaisimetykseen päätyminen saattaa aiheuttaa imetyspettymystä, häpeää ja muita vaikeita tunteita. Ammattilaisen kanssa keskustelu auttaa tässä(kin) eteenpäin!

 

Yleisimpiä syitä imetysohajukselle:

  • Imetysohajaus raskausaikana, aikaisempien imetyspettymysten läpikäyminen
  • Vauvan asettaminen rinnalle
  • Vauvan imuotteen tarkistaminen ja hyvän otteen saavuttaminen
  • Eri imetysasentojen harjoittelu
  • Imetyskivut
  • Arat rinnanpäät, haavautuneet rinnanpäät, rintatulehdus
  • Vauvan hidas painonnousu
  • Lisämaitojen antaminen
  • Rintaraivo sekä lakkoilu
  • Epäilys vauvan kireästä huuli- tai kielijänteestä
  • Kiinteiden aloittaminen
  • Vauvan vieroittaminen rinnalta