UNEKSIJAN TARINA

Teijan kuva

Uneksija on olemassa, sillä minulla on intohimo nukkumiseen ja perheiden hyvinvoinnin tukemiseen sekä auttamiseen.

 

Olen Teija Kautto, 34-vuotias kolmen lapsen äiti. Esikoisemme Onni on nyt 4-vuotias ja kuopuksemme kaksoset Urho ja Oona ovat vajaa 2-vuotiaita. Perheeseeni kuuluu myös aviopuolisoni Mikko ja sekarotuinen koiramme Nasu.

 

Koulutukseni:

Sertifioitu vauvojen ja lasten uniohjaaja/ Baby Sleep Consultant 4/2020

Vauva-akatemia 5/2021

Vyöhyketerapeuttinen vauvahieroja 5/2021

WHO-imetysohjaaja 3/2021

Elossa-aikuisten uniohjaaja 6/2021

Bottle Feeding Skills: Refining clinical Reasoning for selection and use – opinnot meneillään / Lactation OT


Kun odotin esikoistani Onnia, mielessäni oli vauvavuoteen liittyen yksi iso huoli (josta oli somessa jne eniten tullut luettuakin) eli miten pystyn jatkossa nukkumaan? Saanko nukkua? Nukkuvatko vauvat ollenkaan? Niin moni puhuu paljon siitä väsymyksen sumusta.

 

Olen itse aina tarvinnut keskivertoa enemmän unta, noin 9 tuntia yössä. Tulevien vuosien unet siis huolettivat. Teille jotka pohditte samaa, haluan heti sanoa: vauvavuoden ei tarvitse olla väsymyksessä päivästä toiseen selviämistä. Toki eihän kukaan vauva öisin heti nuku putkeen, uni on kypsymätöntä ja he myös tarvitsevat öisin ravintoa. Mutta kyllä vauvavuonnakin voi nukkua; koko perhe. Olen tehnyt työurani pääosin erilaisissa töissä auttaen ihmisiä. Sen olen aina kokenut kutsumukekseni. Suuri haaveeni oli myös kätilön työ, mutta tiedostin sen, etten pystyisi itse kolmivuorotyötä tekemään. Onnilla oli vastasyntyneenä vuorokausirytmi päälaellaan ja hän valvoi pitkiä pätkiä öisin. Vaikka meidän valvomiset kestivät vain hetken, en oikein silti muista niistä paljoa. Mitä me siellä teimme? Onnin ollessa kuusiviikkoinen otimme vastasyntyneen ohjauksen, josta kaikki muuttui: pian nukuimme jo paljon enemmän. Se muutti elämäni – myös tulevaisuuteni.

 

Aloin kiinnostua vauvojen unesta yhä lisää ja luinkin jo loppukesästä useamman kirjan. Syksyllä 2019 kerroin oppimiani ja käytäntöön soveltamiani asioita kavereille ja tutuille. Huomatessani niiden toimivan myös muilla ja kuinka kiitollisia perheet olivat alkaessaan nukkua paremmin – syntyi ajatus Uneksijasta. Työstä – jossa voisin todella konkreettiseesti auttaa muita. Sillä mikä onkaan ihanampaa kuin nukkuminen ja hyvien unien mukanaan tuoma kokonaisvaltainen hyvinvointi (kehon ja mielen).

Ystäväni rohkaisi minua marraskuussa 2019 vaelluksella ollessamme ”Perusta yritys – tee se”. Eikä mennyt kauaakaan kun olin saanut valittua koulutuksen jonka päätin aloittaa.  Opinnot veivät mennessään talvella ja keväällä 2020 Uneksija aloitti toimintansa. Sain opiskeltua hyvin Onnin nukkuessa päiväunia. Kun pääsin tekemään harjoitusohjauksia olin lopullisesti aivan varma: tämä on sitä mitä minä haluan tehdä.

 

Ihmisenä koen olevani empaattinen ja luonteva kuuntelija. Osaan aistia hyvin ihmisten tunnetiloja ja olla tukena erilaisissa hetkissä. Keskustelutaitoja olen tarvinnut kaikissa tehtävissä urani varrella ja nyt tässä työssä koen niiden olevan ehdottomasti tärkeät. Minua on myös kiitelty aidosta ja välittömästä ihmisten kohtaamisesta – moni kertoo, että tuntuu kuin kaverin kanssa olisi jutellut ja heti puhelun alussa oli helppo rentoutua.

 Minua on kuvailtu luottavaksi, aidoksi, vilpittömäksi ja kannustavaksi. Moni on kiittänyt siitä, että koki uniohjauksen aikana olonsa turvalliseksi ja tuttavalliseksi.  Tulen iloiseksi, kun voin tehdä ihmisille hyvää. 

Nautin siis työstäni jokainen päivä!

Uneksija avasi ovensa toukokuussa 2020

Valmistuin toukokuussa 2020, jolloin Uneksijan toiminta starttasi täydellä teholla. Suoritin laajat tieteeseen ja Emma Purduen valtavaan kokemukseen perustuvat opinnot: Baby Sleep Consultant. Teorian, tutkimusten ja esseiden lisäksi opintoihin sisältyi 16 harjoitusohjausta = äärimmäisen hyvä, että niitä oli niin paljon.

 

Aloitettuani toiminnan apua tarvitsevien perheiden määrä yllätti minut ja ensimmäinen kesä yrittäjänä menikin aika tiiviisti töissä. Mitä ihania ja erilaisia perheitä sainkaan tavata ja auttaa jo sinä ensimmäisenä kesänä.

 

Ensimmäisen vuoden aikana henkilökohtaisia ohjauksia kertyi jo yli kahdensadan perheen parissa, niiden lisäksi lukuisat FB-livet ja unipuhelut. Haluan kiittää jokaista Teitä, jotka olette luottaneet minun apuuni perheenne unien ja hyvinvoinnin suhteen. Kiitos, että olen saanut auttaa Teitä.

 

Kokemusta on kertynyt nyt yli kolmessa vuodessa jo huima määrä ja siksi tämä työ pitääkin virkeänä: oppiminen ei lopu koskaan. Osa asioista on hyvinkin samanlaisia, mutta koska kukaan meistä ihmisistä ei ole samanlainen, joskus saankin laittaa harmaat aivosolut Hercule Poirotin tapaan todella lujasti töihin. Hymyillen mietin tässä kirjoittaessa sitä, kuinka paljon tiedänkään unista vaikka viiden vuoden päästä. Tai sitten kun olen 80-vuotias unimummo. Heh. Päivitän osaamistani jatkuvasti myös kirjallisuuden avulla ja tutustumalla ajankohtaisiin tutkimustuloksiin.

Jokaisesta työntäyteisestä viikosta olen kiitollinen.

Lisäosaamista Vauva-akatemiasta

Kun työt olivat startanneet vauhdilla alkukesästä 2020 huomasin kiinnostuvani vauvoista ja taaperoista sekä heidän hyvinvoinnistaan yhä lisää. Päivien ja viikkojen myötä ymmärsin käytännön työssäni, että uni ja lapsen hyvinvointi on todellakin niin kokonaisvaltaista. Tiedonjanoni heräsi siis jälleen= miten voisin tehdä uniohjausta vieläkin paremmin? Vielä kokonaisvaltaisemmin lapsen ja perheen tilanteen huomioiden?

 

Metsälenkillä ollessani kaivoin puhelimen taskusta ja aloin ”googlettamaan”. Ei mennyt kauaakaan kun hakusanojen ja selailun tuloksena edessäni oli vastaus toiveisiini ”Hae nyt Vauva-akatemiaan, aloitus syyskuussa 2020”.  Samantein yhteydenotto Elonaskeleen Tiina Rytköseen ”Olenko soveltuva hakija?” Vastaus oli KYLLÄ ja niimpä seuraavana päivänä oli hakemus valmis ja lähetetty. Melko pian sain tiedon, että minut on hyväksytty 9 kk opintomatkalle vauva-alan ammattilaiseksi. Elonaskeleen Vauva-Akatemiaan. Voi sitä riemun päivää.

 

Yhdeksän kuukauden aikana opin valtavan määrän tietoa vauvan anatomiasta ja kehityksestä ja vauvasta / perheestä kokonaisuutena. Huomaan nykyään melkein joka kerta ohjausta tehdessäni, että ammennan suuren määrän tietoa esimerkiksi vauvahierontaan saamistani opeista: ovatko jumit tai vauvan ”ylivireys” unien esteenä. Hierotaan ensin!

 

Vauva-akatemiassa saamani opit voisi tiivistää:

  • Vyöhyketerapian perusteet
  • Vauvan vyöhyketerapeuttinen koko kehon hoito
  • Vauvojen oireet ja oireenmukainen hoito
  • Vauvan anatomia ja fysiologia (mm. luusto, lihakset, faskiat, hermosto)
  • Vauvan kehitys, varhainen vuorovaikutus
  • Tunnetaidot ja niiden tukeminen
  • WHO imetysohjaajakurssi
  • Ravitsemus ja sen merkitys (äidin ravitsemus, vauvan ravitsemus)
  • Pään alueen kireydet ja niiden hoito sekä vaikutus imetykseen
  • Hoitajan oma jaksaminen ja sen tukeminen. Kehomieliyhteys

Vauva-akatemia antoi minulle suunnattoman määrän lisätietoa tehdä uniohjausta yhä paremmin ja kokonaisvaltaisemmin. Sain siis juuri sitä mitä lähdinkin sieltä hakemaan.

Lisäksi valmistuin myös imetysohjaajaksi ja vauvahierojaksi. Myös näitä palveluja on minulta saatavana.

Aikuisten uniohjaajaksi

Uni ja nukkuminen. Niin. Kaikille se lienee tullut selväksi, että se on ”minun juttuni”. Meinasin pudota penkiltä loppuvuodesta 2020, kun huomasin että haku oli auki Elossa uniohjaajavalmennukseen. Siltä seisomalta täytin hakemuksen ja niinpä sitä oltiin taas uudella opin tiellä.

 

Aikuisten unista opin paljon lisää: cirkadiaanisesta rytmistä, elintapojen merkityksestä uneen. Siitä, kuinka paljon oman mielen lukot ja uskomukset vaikuttavat yksilön nukkumiseen. Ja kuinka merkittävän tärkeätä on löytää oma unirytmi (mennä sinne unijunaan kun se on asemalla) ja kunnioittaa sitä. Monesti suupielet kääntyivät hymyyn, kun huomasin yhtäläisyyksiä vauvan/lapsen unista oppimiini asioihin. Me olemme kaikki ihmisiä, monet jutut ovat oikeastaan aivan samoja.

 

Aikuisten uniohjauksessa korostuu erityisesti ”valmennus”/coaching tyyppinen lähestymistapa. Aikuisen on tärkeätä itse keskustelun kautta huomata asioita ja sitä kautta motivoitua. Lasten uniasioissa ohjaaminen on paljon suoraviivaisempaa.

 

Myös näihin opintoihin liittyi harjoitusohjauksia – se on mielestäni aina erittäin tärkeätä, että pääsee opettajan valvonnassa/neuvonnassa tekemään ihan käytännön työtä.

 

Lisää aikuisten uniohjauspalveluistani voit lukea palvelut -sivulta.

Mitä seuraavaksi?

Kuva nukkuvasta vauvasta

Vauvojen ja taaperoiden kanssa ei ole koskaan valmis. Onko toisaalta missään työssä mahdollista tulla valmiiksi? Aina tulee lisää tietoa, uusia tutkimuksia ja muutenkin omaa tekemistä on tärkeätä tarkkailla ja päivittää, ettei jymähdä vaan samoille urille tekemään.

 

 

Mielessäni aika usein kuplii ajatuksia tulevasta ja siitä miten voin edelleen parantaa ja monipuolistaa osaamistani ja palveluitani teille.

 

 

Viimeisin uutuus on Uneksijan uudet Uneksitaan-verkkokurssit Campwire alustalla. Pääset kursseille verkkokauppamme kautta – täältä.

 

Suunnittelemani Blackout Zzzleep pimennystuotteet lanseerattiin markkinoille kesällä 2023. “Pimeen hyvät unet – missä vain, milloin vain”. Pimennystuotteista löytyy suojat kaikille erilaisille vaunuille/rattaille, imukuppipimennysverho ja kaksi erilaista pinnasängyn telttaa. Ostoksille pääset tästä.

 

 

Uneksija on apunanne vuoden jokaisena viikkona – vapaat unipuheluajat voit varata suoraa kalenteristamme tai laittamalla viestiä vaikka whatsapissa numeroon 0445553668.

 

Te voitte nukkua paremmin. Me osaamme auttaa <3

Sydämellä,

 

Teija Kautto

Uneksijan perustaja