Miten osteopatia auttaa uneen?

*Vieraskynäkirjoitus, yhteistyökumppanimme Tampereen Osteopaattikeskus.

 

Miten osteopatia auttaa uneen?

 

Laadukas ja riittävä uni on yksi palautumisen tärkeimmistä keinoista. Uni on aktiivista aikaa, jolloin aivot ja elimistö palautuvat päivän rasituksista ja uudistuvat. Usein sanotaankin, että uni on tärkein tekijä hyvinvointimme kannalta. Ilman riittävää unta harvoin jaksamme myöskään liikkua tai syödä hyvin.

 

Unen vaiheet:

 

Unessa on tarkoitus olla neljä vaihetta: kevyt, keskisyvä, syvä ja REM, n. 90min per vaihe.
Syvässä unessa aivot palautuvat, ja sitä on unijakson alussa ensimmäisen 3h aikana. Jos illan myötä riittävää rauhoittumista ei tapahdu, saattaa syvän unen jakso jäädä rikkonaiseksi ja vaikuttaa aivojen vireyteen seuraavana päivänä. Tätä kuvataan aivosumun tuntemuksena.

 

REM uni on tärkeä vaihe muistin ja oppimiskyvyn kannalta. Tämä ajanjakso ajoittuu usein unen loppuvaiheelle aamun tunneille. Katkeamaton uni vaikuttaa kaikkien univaiheiden myötä hyvään palautumiseen.

 

Erilaisia unihaasteita:

 

Unihaasteet ovat nykyisin yleisiä aikuisilla, ja se voi olla monen tyyppistä ja tapahtua missä vain unen vaiheessa.

 

Osalla on vaikeuksia nukahtaa, toiset taas heräilevät monta kertaa yössä tai valvovat tunteja herättyään. Unihaasteet voivat olla hetkellisiä tai vuosia kestäviä. Usein ne liittyvät vahvasti elämäntilanteisiin, stressitasoihin tai elämän kokonaiskuormitukseen.

 

On ymmärrettävää, että pienten lasten vanhemmilla ei aina ole mahdollisuutta vaikuttaa
omaan uneen, kun yön katkonaisuus johtuu lapsen tarpeista. Myös erilaiset kiputilat saattavat herättää kesken unen ja voi olla vaikea löytää mukavaa kivutonta nukkuma-asentoa.

 

 

Univajeen vaikutukset:

 

Oli unihaasteiden takana sitten kipu tai vaikka kovaa treenaaminen, niin kyse on aina kehon ylivireystilasta, tai tarkemmin säätelyhäiriöstä vireystasojen välillä. Riittämätön uni altistaa tutkimusten mukaan ahdistuneisuudelle, masennukselle ja monille muille sairauksille sekä lisää
onnettomuusriskiä.

 

Univaje provosoi elimistössä lievän tulehdustilan ja aktivoi kehon puolustusjärjestelmän.
Unihaasteet on hyvä ottaa tosissaan, pyrkiä ensisijaisesti ymmärtämään taustalla olevia tekijöitä ja etsimään ratkaisuja monipuolisesti.

 

On monia keinoja, joilla voi itse kotona auttaa kehoa jatkuvaan uneen ja helpottaa nukahtamista. Tällaisia ovat mm. iltahetkien ja nukkumatilan rauhoittaminen, pimennysverhot, riittävä ruoka, kevyt ulkoilu tai hengitysharjoitukset.

 

Myös kamomillatee ja meditaatio osana iltarutiineja voivat auttaa kehoa ja mieltä rauhoittumaan. Välillä keho voi olla niin ylivirittynyt ja kuormittunut, että itsehoitokeinot eivät riitä eikä rentoutuminen ja rauhoittuminen onnistu hyvistä yrityksistä huolimatta.

 

Erityisesti pitkään jatkuneen stressin seurauksena autonominen hermosto saattaa olla ns.
taistele ja pakene tilassa huomaamattamme. Kehon ja hermoston ollessa kuin hälytystilassa nukahtaminen ja levollinen uni eivät vain ota onnistuakseen.

 

Osteopatiasta apua unihaasteisiin:

 

Kehollisilla hoidoilla, kuten osteopatialla, voidaan avittaa unen saantia ja edistää kykyä rentoutua. Osteopatialla pyritään univaikeuksia hoitaessa vaikuttamaan erityisesti hermostoon, auttamaan kehoa laskemaan sympaattisen hermoston tilaa, ja herättelemään parasympaattisen hermoston toimintaa.

 

Usein jo pelkkä kosketus on asiakkaan kehoa ja hermostoa rauhoittava. On aika ja tila päästää irti. Väsynyt keho on useimmiten jännittynyt ja mieli ärtynyt, jolloin myös hengitys jää herkästi pinnalliseksi. Pinnallinen hengitys lisää lihasjännitystä erityisesti niskan ja kaulan
alueelle ja saattaa edelleen oireilla vaikka päänsärkynä. On merkittävää hoitaa kehon kipuja ja oireita, jotta ne eivät häiritse unta. Kipu on aina viesti aivoille, että jotain on pielessä, ja se itsessään nostaa sympaattisen hermoston tilaa.

 

Osteopatia on yleensä hyvin hellää (mutta tehokasta) hoitoa.

 

Osteopatialla kehoa hoidetaan aina kokonaisuus huomioiden. Hoidossa hoidetaan hermoston lisäksi jännityksiä lihaksissa, nivelissä ja faskiassa asiakkaan yksilöllisen tilanteen mukaan. Osteopaattinen hoito on usein lempeää ja siten rentouttava kokemus itsessään. Unihaasteiden kanssa hoidollisesti puhutaan useimmiten prosessista. Tämä tarkoittaa, ettei apua haeta yksittäisestä hoidosta vaan hoitojaksosta, jolloin voidaan saavuttaa vaikutuksia
unenlaatuun pidempiaikaisesti. Yhdenkin hoitokerran jälkeen asiakkaiden palautteissa toistuu, kuinka nukkuivat hyvin hoidosta seuraavan yön. Tämä on yleensä kuitenkin hetkellinen vaikutus pidempään jatkuneessa tilanteessa.

 

Osteopatian ohella on tärkeää kiinnittää huomiota myös arkeen ja tehdä siellä muutoksia, jotta nukkuminen onnistuisi levollisemmin.  Rennon kehon on paljon helpompi nukahtaa unten maille kuin jännittyneen ja kipeän. Hyvään uneen kannattaa panostaa ja hakea apua, jos omat keinot eivät riitä.

 

Lämpimästi tervetuloa vastaanotollemme Tampereen Tuomiokirkonkadulle. Hoidamme kaikenikäisiä vauvasta vaariin. Lisätietoa ja ajanvaraus löytyy sivuiltamme www.tampereenosteopaattikeskus.fi.

Toivottaa,

Tampereen osteopaattikeskuksen väki

Voisit kiinnostua näistä..

Kommentoi