Mörköjen pelko – Voiko vanhemmuus olla taikatemppu?

Lapsilla voi ilmetä erilaisia pelkoja noin kahden vuoden iästä eteenpäin. Tavallisimmin kuitenkin pelkotiloja esiintyy vasta noin 3-vuotiaasta aina kouluikään saakka. Kolmen vuoden iässä lapsen mielikuvitus alkaa olla hyvin kehittynyt, ja siksi selkeämmät pelkotilat aiheutuvat yleensä vasta lähempänä sitä.

 

Isona vaikuttavana tekijänä on uskoakseni lisääntynyt ruutuaika pienillä lapsilla. Vaikka ohjelma ei olisi aikuisen mielestä lainkaan pelottava, se voi silti herättää lapsessa jännittäviä tunteita. Pelko voi kohdistua esimerkiksi tiettyyn eläimeen, jolloin on hyvä tarkastella, esiintyykö jossakin lapsen katsomassa ohjelmassa kyseinen eläin.

 

Kuvitteelliset hahmot voivat synnyttää yöllisiä huolenaiheita ja vaikeuttaa nukkumaanmenoa. vanhempana kohtaamme usein haasteen, miten auttaa lastamme käsittelemään näitä pelkoja ja luomaan turvallisen ympäristön nukkua. On tärkeää käydä keskustelua lapsen kanssa ja selvittää pelon kohde. Keskustelu kannattaa ajoittaa päiväaikaan, jotta asiat eivät jää pyörimään mieleen illalla nukkumaanmenohetkellä. Sen sijaan, että kysyt lapselta suoraan, mikä häntä pelottaa, voit aloittaa kysymällä esimerkiksi ”miksi sinua itkettää tai harmittaa, kun pitää mennä nukkumaan?”. Tämä auttaa avaamaan keskustelua ilman suoraa painostusta pelkoa kohtaan. Lapsi ei välttämättä osaa ilmaista selkeästi pelkäävänsä mitään, mutta mikäli hän mainitsee edes jotakin, jonka voisi yhdistää jännitykseen tai pelkoon, siihen kannattaa ilman muuta tarttua. Lapsi voi osata kertoa ”Ei, leijona”. Tällöin lähtisin miettimään, onko jotain ohjelmia tai kirjoja, joissa leijona esiintyy, josta pelko olisi voinut syntyä. Kun on tunnistettu mahdollinen pelon kohde, sitä voi lähteä muokkaamaan kivaksi hahmoksi lapsen mielessä. Voitte etsiä kirjoja tai vaikka ohjelmiakin, joissa tämä leijona on tosi kiva ja ystävällinen hahmo. Auttaisiko pehmolelu, joka on leijona? Sillähän voisi keksiä vaikka mitä kivoja leikkejä!

 

Jos lapsi on selkeästi ilmaissut, että pelottaa, voit hyvin pyytää häntä piirtämään. Piirustukseen on helppo lisätä hauskoja elementtejä, jotta se ei enää ole pelottava – esimerkiksi piirtämällä vaatteet. Tai hahmon ympäristön voi myös muokata hauskaksi – mörkö onkin laskemassa liukumäkeä, aika hassua!

 

Yövalo tuo lapselle turvaa, vaikka selkeää pimeän pelkoa ei olisikaan. Jos pelätään mörköjä, voi yövalo olla hyvä ajatus, jotta lapsi näkee pimeässä huoneessakin, ettei siellä ole mörköjä. Yövalon kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jotta se ei häiritse lapsen unta – etenkin aamuyö on kriittisin!

 

Vanhempien mielikuvitus on isossa roolissa, jotta voimme auttaa lasta nukahtamaan rauhallisesti. Seuraavaksi kerron muutaman vinkin, joilla voit kokeilla helpottaa iltoja:

 

Mörkö-Spray on loistava keino karkottaa möröt ja muut jännittävät olennot huoneesta. Kun lapsi saa osallistua itse askarteluun, siitä tehdään lapselle mielekästä. Mörkö-Sprayn idea on, että ennen nukkumaanmenoa lapsi saa suihkutella sprayta huoneeseensa, tai vaikkapa sängyn alle. Tämä taika-aine pitää möröt poissa! Pullon voi myös jättää lapsen sängyn viereen, jolloin lapsi voi käyttää sitä yöllä herätessään, jos pelottaa.

 

Mörkö-Sprayn valmistamiseen tarvitset suihkepullon, josta suihke tulee mahdollisimman sumuna ulos (ei kastele niin paljoa, kuin jos pullo ruikkaa vettä terävästi). Lisäksi koristeluun tarvitset esimerkiksi tarroja, kimalleliimaa, timantteja, glitteriä, maaleja tai mitä ikinä kotona keksittekään ja millaisen pullon haluatte askarrella! Lapsi voi koristella pullon yhdessä aikuisen kanssa, jonka jälkeen se täytetään vedellä. Halutessanne, veden sekaan voi laittaa vaikkapa sitruunaa tai pari tippaa eteeristä öljyä- asian voi esittää lapselle niin, että möröt inhoavat sitruunan tuoksua, eivätkä siksi halua tulla tänne – kuten vanha legendakin sanoo, että vampyyrit vihaavat valkosipulia 🙂 . Veden sekaan voi myös OMALLA VASTUULLA kokeilla laittaa esimerkiksi askarteluun käytettäviä pieniä tähtiä tms. Minulla ei kuitenkaan ole kokemusta tukkivatko ne letkun.

 

 

 

 

Vanhempi voi myös iltaisin ennen nukkumaan menoa kerätä möröt pois vaikkapa muovipussilla. Kun pussiin on kerätty ilmaa, sen voi sulkea ja näyttää lapselle, että nyt pussi on täynnä mörköjä. Se voidaan laittaa komeroon / roskiin, tai mihin lapsi haluaa möröt lähettää.

 

Turvallisuuden tunteen luomiseksi oviaukkoon voi myös ripustaa värikkään verhon (tämä voi olla lakana, pyyhe tai mitä vain kotoa löytyy!). Tämän voi esitellä lapselle vaikkapa tällä tavalla; ”tiesitkö, että möröt vihaavat kukkia. Ripustetaan tähän ovelle tämä kukkaverho, niin möröt eivät halua tulla sen läpi”.

 

Mielikuvituksen käyttö on tässä hommassa avainsana. Pienillä taikatempuilla luomme yhdessä lapsen kanssa tarinan, jossa möröt muuttuvat ystävällisiksi tai jopa hauskoiksi hahmoiksi, tai saamme lapsen uskomaan, että möröt pelkäävätkin häntä. Tärkeintä on, että tämä prosessi tapahtuu yhdessä lapsen kanssa ja rakentaa luottamusta vanhemman ja lapsen välille. Lopulta mörköjen pelko voi opettaa lapselle, että mielikuvituksen avulla voimme kääntää pelot voimavaroiksi. <3

 

-Emma / Uneksija

Voisit kiinnostua näistä..

Kommentoi