Apua – talviaika!

Kuinka saada vauva ja taaperokin talviaikaan?

Kyllä vain, seinäkello ja puhelimen kello on huomattavasti helpompi siirtää talviaikaan, kuin vauva tai taapero. Onneksi kuitenkaan sekään ei ole mahdotonta ja monesti kellojen siirtoa pelätään etukäteen aivan liikaa. 🙂

 

Olen laatinut Teille pari eri strategiaa kellojen siirtämiseksi ja koonnut lisäksi myös yleiset vinkit, jotka tässäkin asiassa auttavat – kuten esimerkiksi ne kuuluisat päiväuni – ja iltarutiinit.

 

Kesäaika päättyy siis lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ensi viikolla. Eli sunnuntaina 25.10 on sitten jo talviaika. Tähän voisin vannoutuneen GOT Fanina tokaista “Embrace yoirself, winter is coming”.

 

Mutta ei hätiä mitä, seuraavaksi siis ohjeet, kuinka saada vauvelikin kesäajasta talviakaan:

 

Back to basics – perusasioiden tarkistus ennen kaikkea

Ennenkuin lähdetään tarkastelemaan eri vaihtoehtoja, on hyvä muistella mieleen kaikki perusasiat, jotka vaikuttavat hyviin uniin ja tukevat niitä:

  • Uniympäristö: riittävän pimeää, kohina, sopivan viileää, kapalo tai unipussi
  • Päiväuni- ja iltarutiinit – ei kiirehditä vaan tehdään tutut rauhoittavat rutiinit, joista lapsi tietää että nukkuma-aika on tulossa (vaikka sisäinen kello vielä sanookin toista)
  • Kärsivällisyys – osalla lapsista sisäisen kellon säätö menee helposti mutta toiset ovat herkempiä muutokselle. Anna siis aikaa.
  • Koita olla stressaamatta. Tämä on kuitenkin vain kellojen siirto. Mitään kamalaa ei tapahdu. <3 Lapsi myös aistii helposti vanhemman hermostuneisuuden. Kannattaa siis ainakin feikata oma rauhallisuus 😉 <3
  • Jos tuntuu, että kaikki kuitenkin menee solmuun ja plörinäksi -> muistakaa olen täällä teitä varten.

 

Vaihtoehto 1: Aloitetaan viikko etukäteen, erityisen hyvä jos lapsi mielellään nukkuisi yli seitsemään

Tämä metodi on hyvin selkeä. Mennään samalla ajatuksella, kuin silloinkin kun siirryttiin kesäaikaan. Silloin toki mentiin toisinpäin, eli lapsen voi herättää aikaisemmin ja aikaisemmin. Nyt täytyisi toimia juuri toisinpäin -> eli lapsen “pitäisi” nukkua joka päivä 10 minuuttia pidempään.

 

Tiistaina 20.10 siis aloitetaan päivä 10 minuuttia normaalia myöhempään. Eli jos normaalisti päivä alkaa klo 7 -> tiistaina se alkaa 7:10. Hereilläoloajat päiväunien välissä pidetään samana ja tällöinhän automaattisesti koko päivä siirtyy 10 minutilla eteenpäin.

 

Esimerkki: 6 kk ikäisellä vauvalla normaali rytmi herää klo 7, aamun unet 9:30-10, lounasunet 12:30-14:30 ja viimeiset tirsat 16:40-17. Yöunille unessa klo 19 // Tiistaina 20.10 rytmi olisi: herää klo 7:10, aamun unet 9:40-10:10, lounasunet 12:40-14:40 ja viimeiset tirsat 16:50-17:10. Sitten vauva nukahtaisi yöunille saman verran seitsemän jälkeen eli noin klo 19:10. Seuravana päivänä siirretään kaikkea taas 10 minuuttia eteenpäin. 7:20, 9:50-10:20, 12:50-14:50 ja 17-17:20, yöunille unessa 19:20.

 

Eli aamusta alkaen pidennetään päivää joka päivä lisää kymmenellä minuutilla. Päiväunien kestot ja hereilläoloajat pysyvät samana, mutta koko paletti liikkuu aina kymmenellä minuutilla eteenpäin. Muistakaa, että tämä on hyvä “noin” aika. Kukaan ei pysty aivan minuutin tarkkuudella lapsen unia säätäämään. Eikä tarvitsekaan. 🙂

 

Pidetään siis tärkeimmät kohdat mielessä tähän metodiin liittyen:

  • Jos lapsi ei nuku pidempään -> pidetään silti huoneessa aina siihen toivottuun kellonaikaan asti. Eli aamu “aloitetaan” vasta sitten.
  • Pidä tutut hereilläoloajat
  • Muista, että ylläkuvattu esimerkkiaikataulu on suuntaviivat -> kenelläkään ei ole minutilleen samat päiväuniaikataulut joka päivä
  • Illan nukkumaanmenon pitäisi siirtyä helposti kymmenellä minuutilla joka päivä
  • Älä stressaa <3

Taaperoversio 1,5v+

Vanhemmat taaperot kestävät unipainetta jo paremmin (varsinkin jos lapsi nukkuu “hyvin” eikä ole univelkaa). Tällöin antaisin lapsen nukkua pidempään jos vain nukkuu, suorilta vaikkapa 7:30 tai klo 8. Lounasunet sitten alkaisivat 30 minuuttia myöhemmin esim 12:30 -14:30 (tai jos ne ovat teillä jo lyhyemmät kuin kaksi tuntia). Illalla sitten 30 minuuttia myöhemmin nukkumaan eli esim 19:30. Seuraavana iltana taas 30 minuuttia myöhemmin nukkumaan.

 

Eli riittää, kun muutoksen aloittaa lauantaina 24.10. Anna lapsen nukkua pidempään. Myöhäistä lounasunien alkamista 30 min ja illan nukkumaanmenoaikaa 30 min. Kun kello yöllä siirtyy niin tällöin lapsi heräisi ideaalitilanteessa taas sunnuntaina normaaliin aikaan (tai vain 30 min aiemmin). Sunnuntai-iltana voi sitten laittaa nukkumaan talvikaa klo 19 (jolloin lapsen sisäinen kello on vielä kesäajassa eli klo 20).

 

Vastasyntyneet 0-12 viikkoa

Vastasyntyneillä ei ole vielä rytmiä, joten voi mennä huolettomasti hereilläoloaikojen mukaan ja koittaa vaikka ajoittaa viimeiset unet hieman myöhemään (ei herätä klo 17), että vauva voikin mennä nukkumaan yöunia vasta klo 20 tienoissa. Toki aamulla voi halutessaan antaa myös vähän lyhyemmät pikku-unet, jotta koko rytmi siirtyy eteenpäin. Vastasyntyneiden kanssa en lähtisi ennakoimaan, vaan menisin sitten ensi viikonloppuna aikalailla “perstuntumalla” ja hereilläoloaikojen mukaan. <3 Jos vastasyntyneen unet muutoin mietityttävät, niin ensi torstain 22.10 FB-livevalmennukseen mahtuu vielä. Siihen voi ilmoittautua sähköpostilla info@uneksija.fi.

 

Vaihtoehto 2: pidennetään hereilläoloaikoja

Toinen vaihtoehto on pidentää hereilläoloaikoja. Tämä toimii noin 12/16 viikon iästä eteenpäin. Riippuen lapsen unitilanteesta sitä voi tehdä 5-15 minuutin jaksoissa. Jos vauva ei ole nukkunut tähän mennessä vielä hyvin ja on mahdollisesti univelkaa -> kannattaa kellojen siirto aloittaa nyt samantien (to 15.10) ja tehdä sitä 5 minuutin varovaisessa hilauksessa.

 

Esimerkki 9 kk, jolla kahdet päiväunet. Normaali rytmi herää klo 7, aamun unet 9:30-10, lounasunet 13-15 ja yöunille nukkumassa klo 19. Lapsella ei ole univelkaa, joten tehdään siirto venyttämällä hereilläoloaikoja 15 minuuttia. Lauantaina 24.10 herätys klo 7, aamun unet 9:45-10:15 (eli hereilläoloaikaa tulee 2h45min), lounasunia ennen 3h15min hereilläoloaika eli lounasunet 13:30-15:30. Hereilläoloaika ennen yöunia on normaalisti 4 tuntia mutta nyt 4h15min eli yöunet alkavat 19:45. // Sunnuntaina kello on käännetty joten lapsi heräisi about 6:45. Näinollen sama meininki jatkuu eli pidetään hereilläoloajat 15 minuuttia pidempinä. Päiväunet siis palaavat normaaliin 9:30-10, 13-15 ja yöunille 19.

 

Vaihtoehto 3: erilliset kesä ja talviajat

On toki mahdollista elää selkeästi kesä – ja talviaikaa. Jos kesällä rytmi on ollut 20-8 tyyppinen niin talviaikana se olisi 19-7 tyyppinen. Kuitenkin tämä voi olla hankalaa varsinkin jos lapsi on päiväkodissa ja käy itse töissä -> päiväkoti kuitenkin siirtyy talviaikaan. Jos kuitenkin on lapsen kanssa kotona eikä ole tiettyä syytä herätä johonkin aikaan, voi näinkin toimia aivan hyvin. Talviaikaan mennessä tämä tosin monen kohdalla tarkoittaa sitä, että aamu saattaisi sitten alkaa jopa ennen kuutta. Eli todennäköisesti suurin osa meistä lähtee lapsen sisäistä kelloa kuitenkin siirtämään. <3

 

Eteenpäin, sanoi mummo lumessa

Kun olette valinneet miten lähdette kellojensiirtoa toteuttamaan, niin ei muuta kuin tsemppiä matkaan! 🙂 Minäkin päivitän somessa sitten, että miten Onnin kanssa sujuu. Jos päiväunien aikataulutuksissa on muutoin vielä haasteita, niin muistattehan, että verkkokaupasta löytyy Päiväunirutiinit hintaan 8,90€.

 

Talvea kohti siis <3 Tsemppiä kaikille kellohässäkkään,

Teija / Uneksija

 

Voisit kiinnostua näistä..

Kommentoi