Mitä olemme nyt hankkineet kaksosia varten?

*sis kaupallinen yhteistyö Ora lastenvaunut -ja rattaat

Mistä kaikki alkoi?

Olimme yrittäneet raskautta toukokuusta 2020 alkaen. Onni oli tuolloin 11kk. Syksyllä tuolloin hakeuduin varmuuden vuoksi lääkäriin tarkistamaan tilanteen ja siellä tosiaan selvisi, että en ovuloinutkaan. Sen lisäksi selvisi, että sektioon päättynyt Onnin synnytys oli aiheuttanut selviä kiinnikkeitä/arpikudosta kohdunsuulle.

 

Lopulta kuitenkin viimeinen inseminaatio ennen IVF hoitoja toi meille kauan kaivatun plussan.

 

Kun toukokuun lopussa vihdoin testissä oli kaksi viivaa yhden sijaan, alkoivat viivat myös vahvistua yllättävän nopeasti. Kolmantena “plussapäivänä” sanoin eräälle ystävälleni hyvin varmana “niitä on varmasti kaksi”.

 

Melko pian varmistuikin, että vauvoja on enemmän kuin yksi. Mutta onko heitä kolme vai kaksi? Lääkäri veikkasi kolmea. Kunnes vuoto jatkui ja selvisi, että kaksi vauvaa jäi matkaan – kolmas oli mennyt taivaasen <3

 

Alussa elettiin hurjia jännityksen hetkiä, sillä koko raskauden keskenmenouhka oli todellinen – runsas vuoto voi viedä muutkin mennessään. Luojan kiitos näin ei kuitenkaan käynyt.

 

Kesäkuusta eteenpäin odotus on siis jatkunut kaksosraskautena. Kaksosraskauteni on niinsanottu di-di raskaus, eli molemmilla vauvoilla on kaikki “omaa”: omat sikiökalvot, omat istukat, jne. Molemmat elelevät omissa yksiöissään. Tämä on kaksosraskauksista “turvallisin” vaihtoehto.

 

Minulle kaksosraskaus ei tullut itseasiassa lainkaan shokkina – oikeastaan käytännössä pyysin lääkäriä näyttämään näytöltä toisenkin alkion. 😀 Mutta myönnetään, että siinä ensimmäisinä päivinä kun pohdimme mahdollista kolmosraskautta – se kyllä aiheutti sydämentykytyksiä.

 

A ja B, rv7

 

Milloin uskalsimme alkaa tehdä hankintoja?

Olen herkästi omissa asioissani aika kova hermoilemaan. Stressaan asioita aivan liikaa, mutta hiljalleen olen alkanut oppia ottamaan rennommin myös tulevaisuuden suhteen. Koskaan ei voi tietää mitä kaikkea tulee tapahtumaan – mutta olen painanut mieleeni Presidentti Koiviston sanat: “Ellemme varmuudella tiedä kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.

 

Ostin kesällä pari söpöä samisteluvaatetta sen kummemmin jännittämättä. Ensimmäinen suurempi hankinta oli Weego Twin – kaksostenkantoreppu, josta tein kaupat FB:n monikkokirppiksellä heinäkuun lopussa. Samoihin aikoihin sain myös selville mikä on kaksosten kantamisen “ferrari” – ja löysin amerikkalaisen FB-yhteistön, jossa tein erään Chigagolaisen äidin kanssa kaupat käytetystä Naked Panda (Tough Ruck) Duo kantorepusta (sitä ei olisi kuuna päivänä raaskinut ostaa uutena). Näihin aikoihin elettiin heinä/elokuun vaihdetta, NT-ultra oli juuri tehty.

 

Ensimmäisten hankintojen aikaan kyllä mielessä pyöri välillä niitä ajatuksia – mitä jos emme saa pitää kumpaakaan? Entä jos saamme pitää vain toisen? Osaan kuitenkin lopettaa todella ahdistavat ajatysmyllyt nykyään jo aika hyvin ja tietoisesti päätin, etten halua lähteä tuollaisia miettimään. Saahan kaiken sitten aina myytyä. Tai vaikka polttaa nuotiossa, jos se tuntuu paremmalta. Päätin ja halusin luottaa tulevaan – kaksosten reput tulisivat vielä käyttöön.

 

Tiedän paljon äitejä/perheitä, jotka eivät aiempien menetysten vuoksi uskalla/halua tehdä käytännössä mitään hankintoja ennen aivan raskauden loppua. Ajatukseni ovat luonanne ja toivon, että en tällä kirjoituksella tai omalla suhtautumisellani loukkaa teitä. Se ei ole missään nimessä tarkoitus <3

 

 

Tärkeimmät hankinnat, jotka tähän mennessä on tehty:

 

Vaatteita emme ole juurikaan lähteneet ostelemaan, sillä Onnilta on kaikki vaatteet tallessa. Ja niitä tuli silloin ostettua AIVAN liikaa.  Nyt piakkoin on tarkoitus käydä ne läpi, että mitä kaikkea oikein löytyykään. Mikäli A-vauva tosiaan lopulta on tyttö, niin hänelle täytynee hieman “tyttömäisempiä” vaatteita hommata. 🙂 Muutamia “tyttövaatteita” on hommattu 50-56 koossa.

 

Tähän mennessä tehdyt isommat hankinnat ovat (ei tärkeysjärjestys, sillä kaikki on tärkeitä):

 

 

My Breastfriend imetystyyny

 

Osa teistä ehkä tietääkin, että imetysasian kanssa olen kipuillut paljon jo etukäteen. Onnin kanssa osittaisimetystä kesti noin 12 viikkoa ja sekin takkusi koko tuon ajan. Aion kuitenkin yrittää (järkevän määrän, en ns äärirajoille asti). Ja toki tätä tyynyä voi käyttää vauvojen syöttämiseen myös pullon kanssa. 🙂

 

Aloin tehdä tiukkaa selvitystyötä siitä, että mikä kaksosten imetystyyny on saanut parasta palautetta. Tämä kyseinen malli oli mielessäni jo etukäteen, sillä tehdessäni ihanan kaksosperheen uniohjausta 1/2020, muistan äidin imettäneen niin näppärästi vauvoja hassun näköisen tarjotin-tyynyn kanssa. 😀 Sainkin tähän äitiin yhteyden ja tiedon, että tyyny on My Breastfriend. Jes sillä mennään. Tyyny on melko arvokas ja onneksi löysinkin sellaisen käytettynä FB:n monikkokirppikseltä. Noudimme tyynyn Etelä-Suomesta elokuussa, kun palasimme Saarenmaan reissulta. Näppärää.

 

Tässä tyynyssä on hyvä tuki alaselälle ja tyyny siis kiinnitetään aikuisen ympärille tukevasti isolla klipsulla. Ei pääse vellomaan ja valumaan. Lisäksi tietysti näppärästi pestävä päällinen….. ja snack pussukka imettäjän tai pulloruokkijan omille herkuille. 😀 Päätös oli helppo tehdä!

Olen harjoitellut pehmolelujen kanssa yhtäaikaista imetystä. Se on ollut helppoa. Heh heh 😀

 

Stokke Steps Bouncerit

 

Meillä oli Onnin ajoilta tallessa toinen Stokke Steps  Bouncer sitteri – jota kerkisin jo ystävällekin lainata välissä. 🙂 Tämä sitteri on ihan mahtava siitä, että sen saa turvallisesti kiinnitettyä Stokke Steps tuoliin. Muistan sen olleen jotenkin todella näppärää Onnin kanssa – sai samalla puuhailtua jotain ruokapöydän ääressä (syötyä) tai laitettua esim ruokaa (teen minäkin joskus silloin tällöin jonkun ruoan).

Eräs asiakkaani myi minulle heiltä jo tarpeettomaksi jääneen toisen sitterin. Nyt meillä on vaaleanharmaa ja harmaa. Tämän sitterin nappasin lokakuun lopussa kyytiin, kun ajoin Helsingin viikonlopultani kotiin. Kuinka kätevää ja taas saatiin kierrätettyä.

 

Kantaminen

 

Tykkäsin Onnin vauva-aikana kantamisesta. Oli ihana päästä kävelemään myös metsään ainaisten samojen kävelyteiden tai pururatojen sijasta. Vauva oli helppo laittaa kantoon myös vaikka ostarilla. Uneen liittyen kantaminen on myös supernäppärä keino: en olisi muuten varmaan saanut kolmansia (hankalia) päiväunia oikein onnistumaan. Mutta metsässä reippaasti kävellen lopulta Onnikin aina nukahti.

Olin itseasiassa myynyt Onnin kantorepun suutuspäissäni, kun olin aivan varma ettemme saa lisää lapsia. No ei haittaa vaikka myin, sillä se oli yhden vauvan kantamiseen tarkoitettu Tula.

Sitten taas selvittelemään repuista/liinoista FB:n “Tandem babywearing” ryhmään. Pikkuvauva-ajalle päädyin hankkimaan WeegoTwin kantorepun, jossa on edessä hassut pussukat, johon vauvat laitetaan. Tämä ihanuus löytyi hyvään kirppishintaan myös FB:n monikkokirppikseltä.  WeegoTwinin käyttöikä on kuitenkin aika lyhyt,  varsinkin jos vauvat syntyvät täysi-ikäisinä. Uskon sen kuitenkin olevan alkuun erinomainen apuväline, joten tämä oli meille aivan ehdoton hankinta.

Olen hankkinut jo myös seuraavan vaiheen repun, joka on Minimonkey mesh twinin. Se on reppu, joka on tavallaan kuin kaksi rengasliinaa ristissä. Vauvoja kannetaan siis “kainaloiden puolella”. Tämä on ns välivaiheen reppu, kun kumpaakaan vauvaa ei voi vielä laittaa selkäkantoon. Minimonkey mesh twin löytyi myös FB:n monikkokirppikseltä.

Sitten pääsemmekin siihen kaksosten kantoreppujen Ferrariin. En ollut aiemmin kuullutkaan sellaisesta kantoreppumerkistä, kuin Naked Panda. Uutena niiden hinnat (tuplareppu) pyörii jopa 500 dollarin paikkeilla. Huh. Onnistuin löytämään tieni amerikkalaiseen FB-ryhmään “Naked panda fans” jossa sai myös myydä käytettyjä reppuja. Löysinkin sieltä tyylilleni sopivan camokuosisen Naked Panda Tough Ruck DUO-repun. Onneksi sen chigagolainen myyjä teki mielellään kaupat tänne Suomeen saakka. Tässä repussa on niisanottu “full buckle” reppu (vrt esim Tula FTG) ja toinen osa on niinkutsuttu “onbuhimo” reppu, jossa ei ole paksua vyökaistaletta. Toista vauvaa siis kannetaan edessä ja toista takana. Mutta tämän voi toki käyttää niinkin, että kaksi aikuista kantaa kummatkin yhtä vauvaa. 🙂 Tuplakantoa varten onbuhimo repusta irrotetaan olkaimet ja se kiinnitetään klipsuilla tuohon “pääreppuun”.

 

 

Ora Sisu – kaksosten vaunut/rattaat (kaupallinen yhteistyö)

 

Ja viimeisenä muttei suinkaan vähäisempänä tietysti iso ja tärkeä juttu – millä niitä vauvoja sitten tosissaan liikutellaan? Onnin kohdalla meillä oli yksikkösuperviikkarit, mutta ne on myyty jo aikoja sitten. Niistähän olisi saanut tuplat laittamalla ns kopat/istuimet päällekkäin, mutta se ei kyllä enää tuntunut ajatuksena hyvältä. Joten vertailtavaksi ja pohdittavaksi jäi enää tuplarattaita, joissa kopat/istuimet ovat vierekkäin.

Ykköskriteerinä on ns. maasto-ominaisuudet, mitään “kevyitä pilipalirattaita” ei täällä Metsäkylässä liikutella.

Toinen tärkeä kriteeri valinnalle oli VIEREKKÄIN olevat kopat ja istuimet (päällekkäin olevat vaikuttavat niin huterilta ja työntömukavuus tuntui kärsivän niissä).

Työntömukavuus. Kuten kuvasta huomaatte valitsimme version, jossa kääntyvät eturenkaat, sillä se helpottaa isojenkin vaunujen/rattaiden liikuteltavuutta.

Ulkonäkö toki. Meille vaunukopan väriksi valikoitui pirteä keltainen.

 

 

Meillä oli lopulta kisassa jäljellä Bumbleridet ja Ora-Sisut.  Orat veivät lopulta voiton! Orat vievät hieman enemmän tilaa, mutta iso auto tässä täytyi kuitenkin ostaa. 🙂 Vaikka yksi syy päätyä Oriin on tietysti ehdottomasti suomalaisuus, sanoisin merkittävimmän tekijöiden tässä kohtaa olleen:

 

1) Vaunukoppa on yhtenäinen iso koppa – eli vauvat ovat siellä vierekkäin. Mitään muuta vastaavaa kaksostenvaunua en ole löytänyt. Pidän ehdottomasti siitä ajatuksesta, että vauvat saavat olla ihan vierekkäin – ovathan he olleet kohdussakin vierekkäin kokoajan. Ajattelen heidän myös pysyvän paremmin lämpiminä, kun eivät ole erillisissä kopissa.

2) Herkullinen väri. Niin monet vaunut/rattaat ovat vain tylsän tummia sävyjä. Rakastuin heti Osa Sisujen auringonkeltaiseen vaunukoppaan. Kyllä kelpaa kärrytellä, vaikkei taivaalta aurinko paistaisikaan.

3) Kääntyvät eturenkaat. Vaikka tuplavaunut ovat isot, koen niiden kääntyvän todella näppärästi kääntyvien eturenkaiden ansiosta.

4) Ora Sisut on suuunniteltu Suomessa !

 

Saimme kaksosille Oralta Sisu-kaksostenrattaat keltaisella vaunukopalla. Olen vasta sisällä testaillut vaunuja, mutta kyllä ensikosketuksella ne tuntuivat todella hyvältä. Tulen kertomaan teille vielä lisää näistä vaunuista, kunhan käyttökokemusta kertyy. Jos Sinäkin odotat tuplia, pääset ihastelemaan Ora Sisuja tästä. Jos teille on tulossa yksi pienokainen, on Ora Sisuja vastaavat yksösvaunut Ora Untot

 

#oravaunut #oraperhe #orasisu #kaksoset2022 #twinstroller #tvillingar #tvillingvagn #kaksostenvaunut

 

Mitä vielä puuttuu?

Emme ole hankkineet vielä pinnasänkyä. Ajatuksena on hankkia nyt alkuun yksi pinnis, jossa vauvat nukkuvat yhdessä. Myöskin yksi Stokke Steps tuoli tarvitaan ja Onnille sitten joku muu juniorituoli, kun tuo Steps siirtyy toiselle vauvalle. 🙂

 

Minulla on tallessa Medelan sähköpumppu, mutta olen harkinnut tuplapumpun hankkimista. Jos Sinulla on kokemusta niistä johdottomista rintapumpuista mitkä saa helposti tissiliiveihin – kuulen mielelläni kokemuksia. 🙂

 

Olen edelleen aivan kahden vaiheilla, että otammeko kaksi äitiyspakkausta + yhden rahana, vai kaikki rahana. Jotenkin kuitenki se tuntuisi ihanalta ajatukselta ottaa heille ne pakkaukset.

 

Ainiin, kaukalo on Onnin ajoilta ja löysimme toisen samanlaisen.

 

Hmm mitä megatärkeätä olemme unohtaneet? Kerro sinä 😀 <3

 

Terkuin,

 

Teija/ Uneksija

RV 28+5

 

Voisit kiinnostua näistä..

Kommentoi