Voiko vastasyntyneen yön unipätkiä pidentää?

Ihan ensimmäisenä. Onnea sinulle pienestä/pienistä <3 Lämpimiä ajatuksia myös öihisi, mikäli kovasti väsyttää. Usko mua, kyllä se helpottaa (ja miun tarttee aina kuulla toi joltain toiselta, heh…).

 

Tämä on varmasti aika usein “googletettu” kysymys. Kaikkihan sen tietävät, että vastasyntyneen tultua taloon eivät kenenkään unet ainakaan hetkeen ole mitään juhlan arvoisia. Silti moni vastasyntyneen vanhempi yllättyy siitä, kuinka vähäksi yöunet meinaavat jäädä ja väsymys hiipii päivä päivältä pahemmaksi. Sanotaan, että “hormonit auttavat aluksi jaksamaan”. Osalla varmasti näin onkin ja imetykseen se liittyy myös.  Siksi uskon senkin vaikuttavan, mikäli esim maitoa tulee vain vähän tai toki jos vauva on korvikeruokittu, eikai silloin imetyshormonit voi auttaa äitiä jaksamaan. 😀 <3 Tai tätä olen ainakin pohtinut, sillä olen itse niin lopen uupuneen väsynyt…

 

Ihmisillä on myös luontaisesti erilainen unentarve. Osa aikuisista pärjää jopa noin 6h unilla, toinen tarvitsee 9h tai jopa enemmän per yö. Merkitystä on toki myös sillä, millaisissa pätkissä unen saa. Vaikka saisi yhteensä 7 tuntia, mutta max 2 h pätkissä – kyllähän se väsyttää. Ihmisillä on myös erilainen toleranssi kestää väsymystä. Itselläni se on kertakaikkisen huono. Minä väsyn todella helposti ja tarvitsen paljon unta. Minulla on myös taipumusta masennukseen/ahdistukseen ja vähät unet ovat valitettavan voimakas triggeri mielenterveysongelmille.

 

Muistakaamme kuitenkin kaikki se kliseinen fakta “tämä on vain vaihe”. Vastasyntynyt vauva on vastasyntynyt vauva. Heillä ei ole eikä voikaan olla rytmiä. He ovat aivan avuttomia <3 Vastasyntyneillä on niin pieni masu, että se syövät säännöllisesti 24/7. Vastasyntyneet nukkuvat PALJON; mutta “valitettavasti” usein todella vaihtelevissa pätkissä, 20min-max 3h putkeen. Tiedettävästi on olemassa myös niinkutsuttuja “unicorn vauvoja”, jotka jo pienenä nukkuvat yöllä jopa 5-6 h pätkää kasvaen silti aivan normaalisti. He sitten syövät päivällä ja nukkuvat yöllä.

 

Kauhean paljon ei vauvan unille ole tehtävissä ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, se on fakta <3 Mutta on kuitenkin muutama juttu, millä voimme tukea vauvan (ja omia) uniamme. Tässäpä esittelen ne teille seuraavaksi.

 

Nro 1 (tosi tärkeä): ymmärrä mitä vastasyntyneeltä voi “odottaa”

 

Vastasyntyneet ovat todellakin vastasyntyneitä. Kaikista nisäkkäiden lapsista ihmisen lapsi on avuttomin ja hän tarvitsee huoltajaansa kaikkeen: syöttämiseen, vaipanvaihtoon, kehon lämpötilan säätelyynkin varsinkin alussa, ihmisen lapsi ei myöskään osaa liikkua (vrt esim varsa lähtee aikas pian kävelemään).

 

Ihmisen vauvan ensimmäistä 12 viikkoa kutsutaankin usein “neljänneksi kolmannekseksi”, sillä vauva ei ole tavallaan vielä valmis. Tästä puhuu ja kirjoittaa paljon mm lastenlääkäri Harvey Karp.

 

Vastasyntynteistä sanon usein itsekin, että he ovat arvaamattomia otuksia.  Isommista vauvoista esim 6kk + pystyy antamaan jo hyvinkin selkeitä keskimääräisiä päivärytmiehdotksia, vastasynsynteille ei edes kannata yrittää.

 

Heillä ei ole rytmiä. He syövät usein. He pitävät kummallisia ääniä. He harjoittelevat elämää kohdun ulkopuolella. Autetaan heitä syömään, autetaan saamaan kuiva vaippa, autetaan nukahtamaan, autetaan tarvittaessa tietysti myös pysymään unessa. <3

 

Monilla pienillä vauvoilla on vatsavaivoja ja pahempaa refluksioireiluakin valitettavasti. On päivän selvää, että mahavaivat haittaavat pienen nukkumista. Saisitteko apua vauvahieronnasta tai osteopatiasta? Monesti vatsavaivojen syy on “onneksi vain” kehon jumit, johon hoito auttaa. Vannon myös hyvän maitohappobakteerin nimeen. Meillä TIHEÄ jatkuva kakkaaminen loppui ja vatsat rauhoittuivat, kun aloitin vauvoille maitohappobakteerin (meillä käytössä Biolatte original L).

 

Älä vertaa muiden vauvoihin<3 Älä oleta myöskään, että vauva pystyy nukkumaan yöllä yli kolmea tuntia (myönnän todella itse toivoneeni tätä, sillä tiedän niitä “unicorn babyjä” jotka jo hyvin pian vetäisevät 5-6h unipätkää. Lucky you :D).

 

Nro 2: Uniympäristö

 

Tästä mie paasaan aina. Enkä suotta. Ihan pieninä vastasyntyneet usein nukahtavat “minne vain”. Jos vauvallasi myöskin on selvästi yö ja päivä sekaisin (meillä ollut kaikilla muksuilla) niin silloin myös ehdottomasti KANNATTAA ensin antaa päiväunet valoisassa, jotta yö/päivä sekaannus saadaan mahdollisimman pian ohi.

 

Kuitenkin öisin alusta asti kannattaa olla PIMEÄTÄ ja KOHINAA. Kohina muistuttaa vauvaa kohtuajasta ja luo turvallisen tutun äänimaailman, jolloin nukkuminen on helpompaa. Kohinasta alkaa myös muodostua hyvä positiivinen uniassosiaatio: “ahaa nyt tuli tämä ääni, tämä tarkoittaa nukkumista”. Kohinalaite on pieni panostus, mutta sen hyödyt ovat massiiviset. Trust me. Muistan hyvin, miten Onnilla alkoi aina pienenä silmät lupsua, kun kohina laitettiin päälle ja häntä alettiin pukea kapaloon/unipussiin. Uniassosiaatiota siis ehdottomasti saa ja kannattaa olla. Löydät monipuolet kohinalaitteet myöskin Uneksijalta.

 

Pienillä vastasyntyneillä ei toki vielä ole omaa melatoniinituotatoa (joka yleensä starttailee noin 8 viikon iässä), mutta pimeys kuitenkin poistaa HÄIRIÖTEKIJÄT ettei vauva sinnittele hereillä ja sitten pääse yliväsyneeksi. Päiväunetkin siirtäisin edellämainitusta syystä pimeään heti, kun vauvalla alkaa olla myös selviä pirteitä hereilläolojaksoja päivällä. Meillä oli tarve siirtää päiväunet pimeään noin 4 viikon iässä, kun eivät malttaneet enää nukahtaa valoisassa vaikka olivat aivan väsyneitä.

 

Kevättä kohti mennessä on hyvä myös muistaa, että ulkona nukuttavat unetkin on mahdollista saada pimeämmäksi (pimeys=tylsyys=nukumpas vielä). Uneksijan verkkokaupasta löytyykin tietysti pimetimet joka lähtöön: vaunukopan kokoinen pimennys”verho”, isommille rattaille sopiva, tietty kaksostenrattaisiin omansa myös. Jos teillä on hankalaa saada päivällä ja aamuyöllä makuuhuone riittävän pimeäksi, voi jatkuvastikin käyttää pinnasängyn päällä myös pinniksen pimennystelttaa.

 

 

Nro 3: Uskalla rajoittaa päiväunia jo ihan pienellä

 

Minä toki tiesin tämän ja olenhan siitä monesti asiakkailleni sanonut. Mutta en uskaltanut itsekään silti heti aloittaa tätä. Tarvitsin rohkaisua meidän unikonsulttien isosta facebookryhmästä, itseasiassa opettajani Emma Purdue kommentoikin kysymystäni siellä. Toki siis aivan ensimmäiset noin pari viikkoa vauva vain nukkuu ja syö. Silloinkin huolehtisin, ettei syöttövälit päivällä veny yli 3 tuntiin, MUTTA parin kolmen viikon jälkeen suosittelen herättämään vauvan 2h unien jälkeen. Ei siis anneta nukkua yli 2 tuntia putkeen päivällä.  (pssst osalla vauvoista voi oikeasti olla hyvin vaikeaa pysyä hereillä ennen 4-6 viikon ikää, mutta järkevästi kannattaa silti kokeilla. Toki siis jos vauvasi silti nukkuu yöllä pitkää pätkää ja häntä väsyttää myös päivällä niin antaa mennä vaan).

 

Uskon tämän olevan yksittäisenä neuvona se tärkein, millä voit vaikuttaa vauvasi yöunen pätkien kestoon. Vauva herätellään lempeästi hänen nukuttuaan pari tuntia. Jos pikkuinen ei meinaa millään herätä (niinkuin meillä välillä) niin olen käynyt vaihtamassa vaipan, tarvittaessa pesaissut vaikka hieman pyllyäkin. Voit keventää vauvan vaatetusta: avata esim bodya, jotta hänellä on hetkellisesti hieman viileämpää ja hän virkistyy hereille. Niin no ohjeeni lienee: “keksi mitä vain jotta vauvasi voisi herätä hetkeksi”. 😀

 

Koita lempeästi ja oman hyvän perstuntumasi mukaan hiljalleen pidentää vauvasi hereilläoloaikaa päivällä. Tässä vielä muistutuksena suuntaa antavia hereilläoloaikoja:

 

0-4 viikkoa: vauva pysyy hereillä yleensä max 30-60min

4-6 viikkoa: vauva pysyy hereillä noin 60-90min

7-12 viikkoinen: yleensä pyörii siinä noin 90 min, osalla sitten alkaa jo pidentyäkin ennen 12 vk ikää

 

Nro 4: sopivat hereilläoloajat – vältetään yliväsymys

 

Yllä jo kerrattiinkin hereilläoloajat ja tämä ohje nro 4 liittyy vahvasti niihin. Yksi pahin vauvan (ja aikuisenkin) unien vihollinen on yliväsymys. Sen haluamme ehdottomasti välttää. Pienillä vauvoilla hereilläoloajalla on suuren suuri merkitys. Kannattaa katsella välillä kelloa: kauanko vauva on ollut hereillä, tuleeko jo väsymysmerkkejä?

 

Esimerkki 4 viikon ikäisestä vauvasta. Vauva on herätetty 2h unien jälkeen klo 10:00. Pienen herättelyn jälkeen vauva huomaa olevansa nälkäinen ja hamuilee: vauva syötetään. Se jälkeen vaihdetaan vaippa ja hieman lauleskellaan leikkimatolla. Vauva haukottelee ensimmäisen kerran. Kello on 10:40. Hän kuitenkin näyttää vielä virkeältä muuten, joten puuhastelu jatkuu. 10:47 vauva kuitenkin alkaa olla vähän tyytymätön ja kulmakarvatkin alkavat punottaa => on aika viedä vauva hämärään, laittaa kohina, pukea kapalo ja pimentää huone sitten. On päiväunien aika.

 

Jos vauva ehtii yliväsyneeksi, hänen kehonsa alkaa tuottaa kortisolia ja adrenaliinia – tällöin nukahtaminen ja sitten myös unessa pysyminen on hankalaa. Jos päivältä on päässyt kertymään jo kovasti väsymystä, se vaikuttaa satavarmasti myös tulevaan yöhön. Eli vauvan kohdalla: uni lisää unta. Jos joku siis neuvoo, että valvota vauvaa mahd paljon päivällä, että hän nukkuu yön = uskallan sanoa suoraa, hän on väärässä!

 

Nro 5: kapalointi

 

Suosittelen lämpimästi kapalointia, sillä se myös on yksi elementti tälle vauvan “neljännelle kolmannekselle”. Vauva on tottunut olemaan kohdussa “piukassa ja lämpimässä”. Voimme kapaloinnin avulla luoda hänelle samat turvalliset tutut tuntemukset. Kapalointi myöskin estää vauvaa “morottamasta” – eli säpsäyttämästä käsiään hallitsemattomasti, jolloin riskinä on, että vauva itse herättää itsensä aivan suotta.

 

Itse en ole koskaan “jaksanut” opetella kunnollista perinteistä liinakapalointia. Onneksi markkinoilta löytyykin hyviä ja helppoja valmiskapaloita, joilla väsynytkin mamma tai pappa kapaloi pienokaisensa turvallisesti, myös pimeässä 😀 Olen itse kokenut tarrakapalot toimivimmiksi, mutta osa vannoo vetoketjukapalon nimeen. Uneksijan verkkokaupasta löytyy toki kaikkia vaihtoehtoja. Tsekkaa ne ihmeessä tästä.

 

 

Nro 6: syöhän vauva riittävästi päivällä?

 

Tämä vinkki liittyy vahvasti myös siihen päiväunilta herättämiseen.  Kannattaa varmistaa, että vauva söisi päivällä max 3 tunnin välein. Jos vauva nukkuu päivisin pitkää pätkää ja syökin vaikka vain 4h välein, hän kyllä taitavasti yöllä ottaa kalorit kiinni.  Vauvat meinaan onneksi ovat hienosti “ohjelmoituja” siihen, että he syövät sen verran kuin tarvitsevat. 🙂

 

Me olimme nyt päivällä tosiaan syöttäneet 2,5h-3h välein (kun babyt ensin vain nukkui ja nukkui) mutta en itse tajunnut myös yrittää saada heitä hereille hetkeksi.

 

Kuten jo alussa totesin, ei vauvoilla ole vielä pienenä mitään tarkkaa rytmiä eikä sellaista kannata hikipäässä yrittää muodostaakaan (toisaalta, mikäli teidän vauva jo pienenä ohjautuu itse aika tarkkaan rytmiin, niin se on ehdottomasti sallittua, osalla on näin). Kuitenin tietynlainen rytmi tuo vauvalle turvaa, sillä vauvat rakastavat ennakoitavuutta. PIeni vauva kun ei osaa vielä mitenkään verbaalisti viestiä, on rytmi itseasiassa mielestäni yksi tapa kommunoida vauvan kanssa ja luoda sidettä. Rytmi auttaa vanhempaa myös tulkitsemaan vauvan viestejä ja erilaisia itkuja.

 

Karkeasti yleistäen suosittelenkin EASY rytmiä pienen vauvan kanssa. Tämän termin takana on eräs uninainen Tracy Hogg, jolta löytyy kirjallisuuttakin. Easy pitää sisällään:

 

E : eat , vauva syö

A: activity, eli vaivan vaihto, sosiaisointi, leikki…

S: sleep, vauva nukkuu

Y: you time for mom, eli äidin oma aika kun vauva nukkuu

ja sitten sama alusta. Somessa näkee paljon meemejä myös “EAT PLAY SLEEP REPEAT”.

 

Kun vauva olisi mahdollisimman virkeä syödessään, hän jaksaa syödä täyden syönnin eli masun täyteen. Sitten on puuhaa. Ja sitten kun vauva alkaa sen jälkeen olla tyytymätön, on helppo tulkita: mitä suurimmalla todennäköisyydellä vauva on väsynyt – viempäs hänet unille <3.

 

Nro 7: vauvan mölinä  – mitä sille voi tehdä?

 

Kirjoittelen tätä blogia tässä 22.2. kun meillä oli teidän kanssa Instassa puhetta vauvan uniörinöistä. Kyllä, vauvat ovat mitä useimmiten todella äänekkäitä nukkujia.  Se on normaalia ja liittyy yleensä siihen, että vauvan hengitystiet ovat pienenä vielä hieman pehmoiset ja kehittymättömät. Niiden kypsyessä myös uni muuttuu hiljaisemmaksi. Siihen vaikuttaa myös unen KYPSYMINEN, eli mitä enemmän hiljalleen unesta alkaa olla syvempää unta, on se myös sitä hiljaisempaa unta.

 

Vauvamme kuulosti ensin aivan söpöltä pieneltä linnulta, mutta vain parin viikon jälkeen ääntely kuulosti enemmänkin isolta vihaiselta villiasialta. Siinä ei korvatulpatkaan auttaneet. 😀

 

Neuvoni: hanki hiton hyvät korvatulpat ja vaikka peltorit lisäksi, mikäli olet herkkäuninen. Ensi yönä aion siirtyä kauemmaksi vauvoista nukkumaan, jotten kuule aivan jokaista örinää ja mörinää.

 

Uneksitaan vastasyntyneen verkkokurssilta löytyy myös kattava paketti tietoa 0-16 viikon ikäisistä vauvoista, hyppää shoppailemaan, mikäli pienen vauvan uni ja unen tukeminen kiinnostaa enemmänkin<3

 

Nauti vauvastasi/vauvoistasi <3 Ja saa olla myös väsynyt ja v*****tuuntunut silloin kun se hetki on.

 

Motherhood is hard!

 

Rakkaudella,

 

Teija/ Uneksija

sekä örisevät kaksoset 5 viikkoa

Voisit kiinnostua näistä..

Kommentoi