Vauva tekee hampaita – vaikuttaako se uniin?

Paljon mielipiteitä – mitkä ovat faktoja?

Ihan jokaisella (muillakin kun pikkulasten vanhemmille) on mielipide ja näkemys siitä, miten hampaat vaikuttavat vauvan uniin. Siitä on herkästi kommentoimassa mummo ja naapurin tätikin. Hampaat eivät kuitenkaan häiritse nukkumista läheskään niin paljon, kuin mitä suurin osa meistä vanhemmista luulee.

Haeskelin ja luin pitkän tovin aiheeseen liittyviä tutkimuksia. Minut yllätti se, että aiheesta ei ole PALJON tutkimuksia, kun se kuitenkin hyvin paljon puhuttaa ja mietityttää. Tutkimuksia kuitenkin löytyi ja niiden pääpointti oli se, että hampaiden teko ei aiheuta merkittävää kipua –> ei siis vaikuta merkittävästi nukkumiseen.

 

Sama perus”sääntö” pätee hampaisiinkin liittyen: kun lapsi osaa nukahtaa itse, hän pystyy havahtuessaan jatkamaan unta itse, mikäli mikään ei suuresti häiritse häntä.  Hammas voi hieman kutittaa, joskus taasen vaipan reuna tai joku muu. Mutta selkeään kipuun vauva herää tietysti täysin ja pyytää itkemällä apua.

 

Kokemukseni mukaan ensimmäiset kaksi puhkeavaa hammasta ärsyttävät vauvaa selvästi eniten. Osalla neljä ensimmäistä. Myöhemmin tulevat muut hampaat tulevat paljon pienemmällä ”vaivalla”. Suurimmalla osalla vauvoista hampaiden tulo ei aiheuta merkittävää kipuilua, joka todella häiritsisi unia.  Osalla sitten vielä kulmahampaat ovat hieman enemmän ärsytystä aiheuttava operaatio. TOKI JOS vauvalla tulee MONTA HAMMASTA ihan yhtä aikaa – niin onhan se kova pala purtavaksi silloin.

 

Mikäli hampaiden puhkeaminen jonkun verran vaikuttaa, se on yleensä 2-4 päivää ennen ja jälkeen hampaan puhkeamisen. Voimme siis todeta, että viikkokaupalla hampaat eivät unia häiritse – silloin kyse on jostain muusta.

 

Yöllä ihmisen verenpaine laskee alimmilleen, joten tämänkin vuoksi yleensä yöaikaan hampaat häiritsevät vähiten. Aamua kohti verenpaine alkaa nousta, joten aamuyö on otollisinta aikaa hammasjomotukselle ((jonka vuoksi jos aamupala ei maistu hyvin ja kuolaa tulee –> hampaita tehdään todennäköisesti)) ja toki päivällä myös, kun päiväunia pitäisi nukkua ja lapsi menee makuuasentoon. Voitte kysyä esimerkiksi omasta neuvolasta ohjeita särkylääkkeen antamiseen hampaidenteon suhteen.

 

On aika helppo todeta hampaidenteon olevan syypää normaalista poikkeaviin yöuniin JOS lapsi osaa nukkua: päivisin on merkkejä hampaan puhkeamisesta ja yöllä lapsi heräilee enemmän, erityisesti aamuyöstä… Jos aamuyön ensimmäisellä heräämisellä antaa särkylääkettä ja sitten vauva nukkuu aamuun, niin on aika selvää hampaat ne olivat siellä jotka häiritsivät.

 

Tyypillisiä hampaan puhkeamiseen liittyviä oireita vauvalla on:

 

  • vauvalla on selvästi enemmän tarve pureskella jotakin
  • kuolaus lisääntyy
  • vauva hieroo ikeniä
  • vauva on ”ärsyyntynyt” / huonolla tuulella
  • vauva hieroo korvia
  • kasvoissa voi olla punoitusta/pientä ihottumaa
  • ruokahalu huononee ja esimerkiksi lämmin ruoka ei maistu tai vauva ei huoli lusikkaa suuhun
    • kylmät ruoat / smoothiepussit voivat toimia paremmin
  • joskus kehon lämpö on hieman koholla
  • vatsa voi olla hieman löysällä, sillä vauva nielee enemmän kuolaa

 

Kuitenkin mikäli vauvallasi on selvästi kuumetta, hän ei huoli nesteitäkään, ripuloi tai oksentaa, eivät nämä oireet ole tyypillisiä hampaiden tulemiselle, vaan lapsi kannattaisi varmuuden vuoksi viedä lääkäriin.

 

Voiko vauvan oloa hampaiden teon aikaan jotenkin helpottaa?

 

Toki ylläkin mainittu ohjeiden mukainen kipulääkkeen anto on yksi selkeä apukeino. Meille on neuvola ohjeistanut kaikkien lasten kohdalla, että jos hampaita selvästi tulee ja se näyttää vauvaa häiritsevän, voi tarvittaessa esim viikonkin panadol “kuurin” antaa. Tuohan itseasiassa pätee aika hyvin siihen noin 2-4 päivää ärsytystä ENNEN ja JÄLKEEN hampaan tulon. 🙂

Vauvoille on myös ikenille tarkoitettuja “hammasgeelejä”. Suomessa olen törmännyt itse vain “Aftamed” geeliin. Onnilla käytimme sitä, mutta muistan myös erään Saksassa asuvan asiakkaani kertoneen siellä myynnissä olevasta vauvan hammasgeelistä, jossa on jotain eteeristä öljyä tms mukana.

Kyselin seuraajilta muita geelejä kuin tuo Aftamed ja tässä on listaa:

  • Nuby hammasgeeli
  • Dentinox hammasgeeli (näyttäisi saavan Saksan Amazonista tilattua Nubya sekä tätä)
  • myös 100% aitoa copaiba eteeristä öljyä on moni käyttänyt vauvan ikenille.

 

Sitten on myös vyöhyheterapia – eli vyöhyketerapeuttinen vauvan hieronta. Varpaissa on hampaiden heijasteet, joten niitä hieromalla voi yrittää auttaa hammasärsytyksessä. Myös esimerkiksi aikuisen hammaskipua voi vyöhyketerapialla helpottaa.

Aktiivisen hampaidenteon aikana voi vaikka joka päivä hieroa/pyöritellä vauvan varpaita. Hampaiden heijasteet ovat siis varpaiden “varsissa”.

Vyöhykepisteiden käsittely on voimakasta hoitoa, joten sen vuoksi suositellaan aina ennemmin aamupäivällä tekemään kuin iltaa kohden. 🙂 Muista, että vyöhykehierontaa ei saa tehdä 5pv rokotusten jälkeen tai jos vauvalla on antibioottikuuri meneillään.


 

Kerro ihmeessä millaisia kokemuksia teillä on hampaiden teosta? 🙂

 

 

Teija / Uneksija

Voisit kiinnostua näistä..

Kommentoi